Turnhoutse kant bestaat ontegensprekelijk. Dit werd jarenlang betwist, maar een wetenschappelijk onderzoek door Nora Andries en Lieve Vroom bewijst nu het tegendeel.
Beide dames bestudeerden de evolutie van het kantwerk vanuit de oorsprong in het 17de-eeuwse Antwerpen tot in Turnhout. Lange tijd werd in onze regio enkel de ‘Engelse grond’ geklost. Turnhout drukte er echter zijn eigen stempel op zodat men deze kantsoort zonder enige schroom of twijfel ‘Turnhoutse kant’ kan noemen.

Om de kennis en finesse van vele generaties kantwerksters niet verloren te laten gaan, brachten Vroom en Andries de resultaten van hun studie bijeen in het boek ‘Van Speldengrond tot Turnhoutse Kant’. De publicatie belicht uitvoerig de diverse kanttechnieken en toont de volkskunde en tradities rond het kantwerken.

Lieve Vroom en Nora Andries verdiepen zich al meer dan dertig jaar in het kantwerken. Beiden genoten hun opleiding aan het Technisch Instituut Sint-Maria te Antwerpen en zijn ze verbonden aan de kantkamer van de Sint-Carolus Borromeuskerk. Als specialisten geven ze workshops in binnen- en buitenland, voeren ze kantexpertises uit en hebben ze al meerdere publicaties op hun naam staan.

Het boek ‘Van Speldengrond tot Turnhoutse kant’ kwam tot stand met medewerking van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria en wordt voorgesteld op 25 oktober 2009.

Naast de kantspecialisten bevat het bijdragen van Harry de Kok, Luc Huygens, Guido Landuyt en Frieda Sorber.

De publicatie telt 208 bladzijden, heeft een formaat van 220 x 290 mm met een harde kaft en linnen omslag met gouddruk.

Tot 30 september 2009 kan men voorintekenen aan 40 euro. Nadien bedraagt de prijs 45 euro.

Reserveren is mogelijk door storting op rekening 230-0197250-69 van ‘Taxandria Turnhout’.

Om te zien hoe Turnhoutse kant er in het echt uitziet, is binnenkort een bezoekje aan het Stadhuis/Erfgoedhuis en het Taxandriamuseum een aanrader. Daar loopt van 27 oktober tot 6 december de gelijknamige tentoonstelling. Dagelijkse kantdemonstraties en een heuse kantexpertise op 15 november maken het extra interessant. Meer uitleg hierover volgt!