GuillaumeBijl

In het openingsweekend van Turnhout 2012 gaat Tweespoor van start, een kunstparcours in de stad. Tweespoor, omdat er letterlijk 2 parcours te volgen zijn in de stad. Tweespoor is immers een samenwerking tussen de Warande en Erfgoedcel Noorderkempen, waarbij de eerste instaat voor hedendaagse kunst, en de tweede voor erfgoed.

Kruispunten

Ilke De Vries copyright Patrick Jacobs en Ilke De VriesHet eerste spoor leidt langs de werken van 17 kunstenaars op verschillende binnen- en buitenlocaties in de stad. Het tweede parcours loopt langs buurthuizen en sociale instellingen. In dat parcours krijgt vooral de mondelinge overlevering een plaats. De jonge kunstenares Ilke De Vries gaat aan de slag met verhalen van bewoners. In haar film laat zij de Turnhoutenaars aan het woord over hun angsten. Ilke De Vries zal dit najaar trouwens een van de kunstenaars zijn die in De Garage haar werk mag tonen in het kader van de Prijs Beeldende Kunst van de Provincie Antwerpen. Maar niet alleen bij Ilke De Vries ontmoeten kunst en erfgoed elkaar. Ook verschillende andere kunstenaars grijpen terug naar erfgoed in de brede zin van het woord. Hierdoor zijn op verschillende plaatsen kruispunten ontstaan.

Oude bekenden en jong talent

Het gaat om een combinatie van oude bekenden en jong opkomend talent. Van bij het begin in 1972 heeft de Warande – naast theater en muziek – steeds een volwaardige plaats gegeven aan de beeldende kunst. Als een van de weinige cultuurcentra in Vlaanderen bouwde de Warande naast een theaterzaal meteen ook een echte tentoonstellingsruimte, waarbij meteen gekozen werd voor hedendaagse kunst, wat voor een kleine provinciestad als Turnhout toen zeker niet evident was.

In 1980 was de Warande een van de eerste publieke instellingen waar Guillaume Bijl een solotentoonstelling kreeg. Voor Tweespoor richt Bijl nu een zaal in het vernieuwde Taxandriamuseum in die onopvallend opgaat in de tentoonstelling ‘Turnhout Terminus, Turnhout Centraal’.

Anne-Mie Van Kerckhoven en Marc Schepers waren twee van de kunstenaars die 20 jaar geleden enkele weken in de kelders van de Warande logeerden voor het project ‘Kunst en Maatschappij’, dat toen als ondertitel had: ‘een tentoonstellingsproject met als vertrekpunt kunst en cultuur in een provinciestad’. De vragen die destijds aan bod kwamen zijn nog steeds actueel: welke positie heeft een cultuurcentrum in een kleine stad in de periferie? Wat betekent kunst in een provinciestad? Hoe kan kunst verder groeien vanuit die periferie? Anne-Mie van Kerckhoven grijpt vandaag terug naar het werk dat zij voor ‘Kunst en Maatschappij’ maakte. Verschillende lijnen die zij destijds al uitzette heeft ze in de loop der jaren verder uitgewerkt en kwamen op verschillende manieren telkens weer samen. Ook nu keert zij terug naar het Heilig Graf waar ze school liep en naar het Begijnhof waar ze destijds al tekeningen maakte. Marc Schepers zal in het speelkaartenmuseum het toeval in zijn werk toelaten, zoals dit ook bij het kaartspel gebeurt.

IP Interpark copyright Groenewoud Buij

Voor beeldhouwers Luk Van Soom en Philip Aguirre bood de Warande een platform aan het begin van hun carrière. Beiden realiseren voor ‘Tweespoor’ een monumentaal werk. Aguirre zal dit doen aan de vijver van het kasteel van de hertogen van Brabant. Van Soom bouwt op het voormalige fabrieksterrein van Brepols een sterrenfabriek en -museum.

Vaast Colson, die momenteel een solotentoonstelling heeft lopen in De Garage in Mechelen, hield in 2003 zijn Ezelsfeest in de Warande. Hij plaatst een tekstwerk aan de Nieuwe Kaai. Een andere kunstenaar die vriend aan huis was in de Warande is Liliane Vertessen. In 1996 had zij haar laatste grote soloproject. Nu toont ze haar werk in een winkelpand niet ver van de drukke winkelstraat.

Ook andere jongere kunstenaars worden uitgenodigd om een werk te realiseren. Zo zal Marie Snauwaert in de oude jongensschool aan het Kongoplein de ongewone architectuur van dit gebouw in de aandacht stellen. Tom Woestenborghs is in het Merodecenter gaan aanbellen bij de bewoners met de vraag hem hun mooiste plekje in huis te tonen. Hiermee maakt hij een installatie van lichtbakken. Lara Dhondt brengt haar foto’s mee naar de Tweede Helft en zal vervolgens nieuwe foto’s maken in Turnhout en die op hun beurt meenemen naar een volgende stad. Line Boogaerts maakt op de ramen van het modernistische cafetariaatje in het Paterspand schilderingen met zeep. Kris Gevers toont enkele van zijn schilderijen op de binnenplaats van de plaatselijke Academie.

Ten slotte zijn ook enkele internationale kunstenaars uitgenodigd op basis van de thematiek die zij in hun werk aan bod laten komen. Cristian Bors en Marius Ritiu hebben als Roemeense kunstenaars veel te maken met de vooroordelen die met hun afkomst samenhangen. Vanuit de periferie proberen zij aansluiting te vinden bij ‘het centrum’.

Marta Volkova en Slava Shevelenko hoorden in Sint-Petersburg bij een groep gekende avant-garde kunstenaars, maar toen ze naar Nederland trokken, kozen ze ervoor om niet in het centrum van het land te gaan wonen, om zo meer van op een afstand naar de kunstwereld te kunnen kijken.

Gerard Groenewoud en Tilly Buij plaatsen een panorama van het New Yorkse Central Park op het grasveld aan de busdepot van De Lijn, vroeger het contactpunt bij uitstek met de dichtstbijzijnde stad, Antwerpen. En Laura Wilson besloot symbolisch 800 lichten aan te steken voor de jarige stad. Daarbij verandert ze de kleur van de straatverlichting op de pas vernieuwde Grote Markt en doet ze tegelijk een oproep aan de bevolking om haar hierbij te helpen.

Praktisch

Van 17 maart tot 20 mei 2012, donderdag tot zondag van 10 tot 17 uur, op verschillende binnen- en buitenlocaties in Turnhout. Er is een gratis brochure met stadsplan beschikbaar. Rondleidingen met gids zijn mogelijk op aanvraag.

Info: www.warande.be

Het kan ook gratis

In het openingsweekend van Turnhout 2012 is de toegang gratis. Er zijn ook gratis rondleidingen op zondag 18 maart om 11 en om 14 uur. Die starten aan de Rode Toog bij de Kuub.

Impressies

{gallery}gallery/120308tweespoor{/gallery}

Bron: Persbericht de Warande